obstawiam uwalony mikrostyk i zimne luty na płytce w zamku
Miasto Widmo - Pstrąże, Inoujście, Kłomino etc.
Zwiń
X
-
Biszczu, obejrzyj mapę poligonu drawskiego, to zobaczysz parę "ciekawostek". ze wszystkich miejscowości, została jedna, Konotop. kiedyś rozmawiając z paroma mieszkańcami, to mówili że teraz jest spokój, ale jak ci z Układu Warszawskiego ćwiczyli, to nie raz jakiś zagubiony czołg przez wieś przejechał, albo coś z hukiem przeleciało przez kilka strzech i walnęło kawałek dalej na polu :shock: jak się Ruscy od nas wyprowadzili z wojskiem, to oglądałem mapę Polski z zaznaczonymi "strefami zakazanymi"... sporo tego było na "ziemiach odzyskanych".Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
-
-
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BiszczuPstrąże to teraz teren wojskowego poligonu i w sumie nie wiem czy można tam wjechać czy jakiś wojak mnie tam nie zjedzie z góry na dół.
---> mapka http://fotopolska.eu/Swietoszow/b129..._wojskowy.html , http://fotopolska.eu/17346,obiekt.htmlPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Biszczumuszę mieć jakieś wojskowe zezwolenie ?
Warto zasięgnąć informacji u Oficera dyżurnego
(75) 735 - 57 - 40
(75) 735 - 57 - 41
i poprosić o kontak z Komendantem Ochrony...żebyś nie miał potem problemów.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Biszczuto chyba podlega pod jednostkę w Żaganiu ?PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
W temacie jest też Inoujście; chodząc tam na ryby wiem, że niema tam nic oprócz jednego budynku typu altanka zamkniętego na głucho. Jedynie nazwa trafna ponieważ rzeka Ina wpada tam do Zalewu Szczecińskiego. Naprawdę nic ciekawego do zwiedzania-oglądania tam niema.Jest Skoda Octavia 1,9 tdi Jest Seat Alhambra 1,9 tdi
Była Skoda Octavia 1.9 sdi , VW Passat b5 fl 1.9 tdi , Opel Vectra C 3.0 cdti
A mówiła mama -
"Ucz się synu na ginekologa, bo to i forsy dużo i ręce cały czas w cieple" - mruczał pod nosem kierowca TIR-a zmieniając w mroźną noc koło w naczepie.
http://campaign.scania.com/v8/
Komentarz
-
-
Biszczu,
Pstrąże to "był" obiekt. 10 tys. luda, szkoła, przedszkole, cztery bloki typu
"Leningrad", duża stołówka, ukryty cmentarz itp.
Niestety połowę daliśmy rozpieprzyć saperom z Holandii, z drugiej połowy większość rozkradli miejscowi.
W tej chwili to już ruina.
A podlega pod Komendę poligonu w Dobre nad Kwisą.
Pozdraw
Komentarz
-
-
Wstyd się przyznać, ale nawet nie wiedziałem, że w mojej okolicy jest takie opuszczone miasto jak Pstrążeops: Po obejrzeniu tego filmiku http://www.youtube.com/watch?v=sYLT9F2JXq4 stwierdzam, że wygląda to... sam nie wiem jak. Dziwnie? Tajemniczo? Szkoda tylko, że wejście tam nie jest możliwe bo chętnie bym się tam wybrał zobaczyć to z bliska
Komentarz
-
-
ja byłem w Kłominie. Skupisko bloków (takie osiedle), w zdecydowanej większości rozkradzione ze wszystkiego. Po wyjście "zaprzyjaźnionej armii" w kilku blokach, które zostały doprowadzone do przyzwoitego stanu stworzono mieszkania socjalne. Niestety mieszkańcy nie uważali za stosowne uiszczać żadnych opłat, a same mieszkania traktowali jak magazyn fantów do szybkiego sprzedania (mieliśmy jakiegoś przewodnika, więc podpieram się jego opowieściami). Obecnie jeden z bloków jest w lepszym stanie niż pozostałe i widzieliśmy wieczorem, że jakieś światło się tam paliło (może ognisko - nie mam pojęcia :diabelski_usmiech ). Okna dość szczelnie przysłonięte kocami - tak to z dala wyglądało). Można powłazić do opuszczonych bloków, żeby zobaczyć, co zostało (tzn. nie wiem, czy można ale właziłem). Trzeba uważać pod nogi, bo pod chodnikami szło sporo tuneli z rurami i innym okablowaniem, a jako, że metalowe pokrywy "wyszły" to można sobie solidnie mordę obić. Wrażenie robi gigantyczna stołówka i infrastruktura stworzona dla takiej masy ludzi.
Mnie osobiście nieco zdołowała ta wycieczka, teraz już wiadomo, jak będzie wyglądał świat po wybuchu bomby "N".
Można wyjść nieco dalej i udać się do lasu, gdzie są budowle wojskowe "ogolone" ze wszelkich kalbli, rur i drabinek czy schodów, więc trzeba mieć własne źródło światła, bo można z kilku metrów spaść na beton (podobno taki wypadek kilka lat temu był, więc pojawiły wię namalowane informacje o zakazie wejścia, ewentualnie o wchodzeniu na własne ryzyko)była O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
był Citroen Berlingo 1,6 HDI
jest Ford Tourneo Courier
Komentarz
-
-
Biszczu, mam bardzo podobne hobby i upodobania do Ciebie, tyle, że ja skończyłem inne studia :-)
Kłomino - byłem w dwa tygodnie temu :-)
Niewiele zostało, kilka budynków, część wyburzona, część stoi jak stała, jeden "odremontowany", strop ocieplany, ktoś w nim mieszka. Szok co? Też zrobiłem takie oczy :shock:
Ogólnie teraz jest mniej niż pokazują fotografie z internetu
Niedaleko - Borne Sulinowo
Tu cała wioska "wojskowa" opuszczony blok "wita" na wjeździe do miasteczka.
Przez środek ciągnie się kilka opuszczonych budowli, do tego budynki w miejscu zlotu.
Ja spodziewałem się czegoś innego, myślałem, że powali mnie na kolana - było wręcz odwrotnie. Jak dla mnie - jechać nie warto, szkoda paliwa. Lepiej jechać gdzieś, gdzie są aktualne fotki i jest co zobaczyć. Tu poza murami, szkieletem, i rozpierduchą na maksa nie ma nic.
Proponuję zerknąć na stronę
qbanez.wordpress.com
Gość sporo zwiedził, sporo fotografii, odpisuje na każde pytanie, na każdego e-maila.
Po drodze między Kłominem a Bornym Sulinowem jest jakaś tabliczka i informacja o obozie, który się tam znajdował. Niestety poza tym nie ma nic.
Jak chcesz to mogę podesłać Ci aktualne fotki.
Ostatnio moje quadowe podróże skupiają się głównie ku Urbexom "opuszczone miejsca/bloki/hotele/pensjonaty/pałace/dwroki itd" , temat ciekawy, do wielu dostęp jest, do wielu nie ma.
Ogólnie widzi mi się wyjazd do Prypeci, są nawet organizowane wycieczki no ale na to chwiliowo brak czasu, poza tym ludzie mówią, że "zwiedzanie" jest "okrojone".
Kilka fotek z poprzednich wypraw :
Opuszczony hotel "Rudka"
Nieczynne korytarze kopalni kruszywa
Nieczynny szlak kolejowy
To z wypraw zimowych. Wypraw letnich i wiosennych nie zgrywałem jeszcze z karty i nie wgrywałem na serwer. Gdybyś miał jakieś pytania to wal :diabelski_usmiechByła O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Moje hobby to również chodzenie po opuszczonych budynkach, bunkrach itp
mam nawet stronkę: http://www.netoperek.fora.pl
4 dni poświęcilismy z kumplem na schodzenie wszystkiego na lotnisku Kluczewo pod stargardem szczecińskim, jest tam cała masa budynków po wojsku, bunkrów itp, 2 nawet znaleźliśmy takie które są nie otwarte ale trzeba by jakiejś koparki żeby się tam dostać.
2 dni w zakładach benzyny syntetycznej w Policach - równie ogromny teren z całą masą bunkrów, wieżyczek itp, są również piwnice ale wszystko zalane, trzeba by wypompować wodę żeby zwiedzić. Znaleźliśmy nawet głęboko w lesie ukryty sejf ale niestety był już otwary
W bornym sulinowie też tego sporo ale raczej ryzyko penetrować lasy itp ponieważ mimo rozminowania terenu przez saperów wciąż jest tam tysiące niewybuchów.
Chętnie zwiedził bym jakieś inne miejsca ale w zach pom gro jest już spenetrowaneSkoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk
Komentarz
-
-
Rudka została "wynajęta" oczywiście żartem przez paintbolowców.
Sporo pomieszczeń, sporo zakamarków, piwnica, długi hol.
Ogólnie miejsce jakby do tego przeznaczone
Niedaleko rudki jest kolejny ośrodek wypoczynkowy, hotel i pełno małych domków.
Do tego zjeździłem, dworki, pałace, PGR'y, bocznice kolejowe, stacje kolejowe, bunkry.
Niestety nie wszystko fotografowałem.
Jest plan żeby wybrać się na MRU i jeśli chciałbyś się przyłączyć możemy dograć jakiś wspólny termin i razem polecieć.
Podeśle Ci jeszcze zdjęcia jak zabiorę się do zgrania z innych miejsc.
Co prawda nie wypuszczałem się jakoś wyjątkowo daleko, bo czasu brak ale coś tam się widziało.
Pstrąże może nadal dobrze się trzyma biorąc pod uwagę, że ktoś tego pilnuje.Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
ostatnio przysłali mi trochę archiwalnych numerów gazety "odkrywca" , tam to jest istna kopalnia wiedzy nt takich miejsc
jest opis jakiejś bazy / magazynu broni i amunicji gdzie nie ma kasy na saperowanie tego i sporo wszystkiego tam leży, muszę poszukać w jakiej to miejscowości było, ciekawe miejsce do schodzeniaSkoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk
Komentarz
-
Komentarz